Анонси

    ЧОДА

    ЧОР

    ЧМР


    Назад

    З вересня вступають у силу оновлені державні будівельні норми

    Законодавчі нововведення та зміни до державних будівельних норм (ДБН) розглянули учасники тематичного круглого столу, який провів заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Сергій Сергієнко сьогодні, 11 липня.

    В обговоренні взяли участь представники структурних підрозділів з питань містобудування та архітектури ОДА, РДА та ОТГ, відповідних обласних служб і установ, а також представники проектних організацій області.

    – Ефективне вирішення завдань реалізації реформ органів місцевого самоврядування і територіальної організації влади неможливе без сучасної містобудівної документації, яка врегульовує планування і забудову територій, визначає цільове призначення земель. Саме наявність та дотримання містобудівних вимог є запорукою гармонійного розвитку населених пунктів області, – зазначив Сергій Сергієнко.

    Заступник голови ОДА повідомив, що на сьогодні в Україні діє 109 державних будівельних норм, 25 відсотків з яких є застарілими. Торік затверджено 13 ДБН, на цей рік заплановано переглянути 22, у 2019 – ще 30. Оновлені норми законодавства щодо планування і забудови територій, шкіл, вулиць та доріг уже опубліковані і з 1-го вересня офіційно вступлять в силу.

    Зокрема, запроваджується багато нововведень. Так, новий містобудівний ДБН вводить нові лінії обмеження – висотності («блакитні лінії»), забудови в зелених зонах («зелені лінії»), обмеження забудови щодо безпеки евакуації («жовті лінії»), обмеження щільності та поверховості тощо. Серед іншого обмежуються паркування на тротуарах та дорогах, встановлюються норми щодо безпекового облаштування доріг («острівці безпеки», захисні огородження на зупинках громадського транспорту та інші). ДБН щодо шкільних будівель передбачають обов’язкове облаштування інклюзивного простору, впровадження енергоефективних заходів, збільшення площі навчальних класів.

    Детальніше з нововведеними змінами можна познайомитися за посиланням.

    Крім того, учасники круглого столу обговорили питання дотримання законодавства під час видачі містобудівних умов і обмежень та будівельних паспортів забудови земельних ділянок. Також мова йшла про розроблення містобудівної документації у разі використання земель сільськогосподарського призначення.

    – Перегляд та оновлення нормування – це безперервний і необхідний процес для того, щоб люди жили в безпечних та комфортних умовах, а будівництво проектувалося за сучасними стандартами з використанням новітніх технологій. Тому необхідно, аби всі відповідні служби своєчасно здійснювали системний контроль за дотриманням вимог містобудівного законодавства, – наголосив Сергій Сергієнко.

    Заступник голови облдержадміністрації доручив Управлінню містобудування та архітектури ОДА поінформувати проектні організації області про нововведені зміни державної будівельної документації.

     

    Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
    з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

    Назад

    Президент України

    ВРУ

    КМУ

    Мінрегіон

    data

    economy

    academy

    teplo

    teplo

    teplo