Анонси

    ЧОДА

    ЧОР

    ЧМР


    Назад

    Мінрегіон вивчає можливість використання при проектуванні доріг шумової та люмінесцентної розмітки

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми. Зокрема, вивчається можливість унормування в ДБН використання шумової та люмінесцентної дорожньої розмітки при будівництві нових доріг, реконструкції та капітальному ремонті існуючих.

    Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

    «Новий ДБН щодо вулиць і доріг вступив в дію 1 вересня, проте ми не зупиняємо роботу над оновленням та вдосконаленням цих норм. Проводимо багато консультацій та обговорень для отримання пропозицій, що після опрацювання, можливо, будуть втілені в оновлених ДБН. Одна з таких ідей — можливість використання при проектуванні доріг люмінесцентної та шумової розмітки. Це може стати дієвим засобом підвищення безпеки руху на наших дорогах. Більшість країн світу, які вже це використовують, доводять їх ефективність. Наприклад, у Фінляндії, Данії та Швеції застосування шумових смуг дозволило досягти значного зниження рівня аварійності на дорогах та є обов’язковим для будівництва нових доріг», — сказав він.

    Шумова дорожня розмітка представляє собою штучну нерівність — виїмку або височину, яка в залежності від призначення облаштовується вздовж або впоперек дороги. Під час наїзду на неї водій автомобіля починає відчувати суттєву вібраційну та шумову дію, що, у свою чергу, сприяє підвищенню уваги на дорозі під час руху вздовж дорожніх узбіч або перед наближенням до ділянки з підвищеною небезпекою.

    Люмінесцентна дорожня розмітка (розмітка, що світиться) була вперше успішно реалізована в Нідерландах і зараз активно впроваджується в інших країнах. Розмітка підсвічується за рахунок спеціальної люмінесцентної фарби, яка випромінює світло протягом 10 годин після заходу сонця. «Така розмітка світиться у найнеобхідніший час – вночі і до ранку поступово згасає. Це покращує видимість для водіїв у вечірній час, зменшує кількість аварій на дорогах та підвищує безпеку руху. Люмінесцентні фарби та емалі, які застосовуються для створення дорожньої розмітки, мають високі водостійкі та брудовідштовхуючі властивості», — розповів Парцхаладзе.

    Нагадаємо, що в новому ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів» передбачена можливість звуження ширини смуги руху в залежності від призначення доріг. Це сприятиме підвищенню безпеки дорожнього руху та зменшенню аварійності, збільшенню пропускної здатності вулиць та зменшенню заторів, ефективному розвитку велосипедного руху та громадського транспорту за рахунок облаштування окремих смуг для них. Оновлений ДБН вступив в дію 1 вересня 2018 року.

    Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

    1

    http://www.minregion.gov.ua

    Назад

    Президент України

    ВРУ

    КМУ

    Мінрегіон

    data

    economy

    academy

    teplo

    teplo

    teplo