Анонси

    ЧОДА

    ЧОР

    ЧМР


    Назад

    Мінрегіон затвердив нові ДБН “Інклюзивність будівель і споруд”

    3 грудня 2018 року на Всеукраїнській нараді зі створення безперешкодного середовища під головуванням Президента України Петра Порошенка у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України було презентовано нові державні будівельні норми щодо доступності — ДБН В.2.2-40:2018 “Інклюзивність будівель і споруд”.

    “Важливий фактор доступності — це універсальний дизайн або розумне пристосування об’єкта чи послуги. Відмова у такому пристосуванні є дискримінацією великої кількості людей, що є абсолютно неприйнятним. Це порушення норм Конвенції і неприйнятно для України як цивілізованої європейської держави. Тому для того, щоб проектувати правильно, Мінрегіоном були розроблені і наразі презентовані нові державні будівельні норми”, — наголосив Президент України Петро Порошенко, відкриваючи нараду.

    У свою чергу, Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко підкреслив важливість розробки та впровадження нових державних будівельних норм. “Ці державні будівельні норми на відміну від попередніх, стають обов’язковими. І всі інші ДБН, які сьогодні розробляються і приймаються, також враховують потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп. Нові окремі ДБН мають зробити прорив у галузі, щоб всі нові об’єкти будувалися доступними”, — підкреслив він.

    Нові ДБН вже затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 327 від 30 листопада 2018 року. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе. Найближчим часом нові ДБН будуть опубліковані в офіційному віснику Міністерства, після чого через 3 місяці вступить в силу. Це означає, що вже навесні наступного року вони запрацюють.

    “Ці норми розроблені для створення безбар’єрного простору для всіх категорій людей з інвалідністю: з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності та інших маломобільних груп: людей похилого віку, вагітних жінок, батьків з дітьми та інших. Сьогодні 90% всіх збудованих пандусів є неправильно влаштованими, а переважна кількість людей взагалі не знають, що таке тактильна плитка. Так не має бути і нові ДБН, у першу чергу, направлені на ефективне вирішення цієї проблеми”, — відмітив Лев Парцхаладзе.

    ДБН “Інклюзивність будівель і споруд” є обов’язковим до виконання. У них наведені всі необхідні технічні характеристики влаштування елементів безбар’єрності, а також конкретні візуальні приклади, як це потрібно робити. Зокрема, у документі йдеться про влаштування:

    • пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;
    • тактильної підлогової плитки, інформаційних таблиць та позначень шрифтом Брайля, інших візуальних елементів і аудіопокажчиків для людей з порушеннями зору;
    • дублювання важливої звукової інформації текстами, організації сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху та інші важливі зміни.

    Практична дія нових ДБН сприятиме створенню універсального громадського простору, доступного для кожного.

    Довідково

    Створення реального безбар’єрного простору для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп є однією із першочергових вимог у зв’язку з ратифікацією Конвенції ООН про права людей з інвалідністю та Угоди про Асоціацію з ЄС.

    Проект нових ДБН розроблений на заміну діючих ДБН В.2.2-17:2006 “Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення”.
    Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

    http://www.minregion.gov.ua

     

    Назад

    Президент України

    ВРУ

    КМУ

    Мінрегіон

    data

    economy

    academy

    teplo

    teplo

    teplo