Анонси

    ЧОДА

    ЧОР

    ЧМР


    Назад

    Скасування пайового внеску дозволить Україні продовжити підвищення у Doing Business за компонентом «Отримання дозволів на будівництво»

    Пайовий внесок в Україні у тому вигляді, в якому він зараз існує, є неефективним, породжує високі корупційні ризики, і найважливіше — не виконує свою головну функцію — розвиток інженерно-транспортної та будівництво нової соціальної інфраструктури населених пунктів. Повна його відміна по Україні сприяє покращенню бізнес-клімату, що, у свою чергу, дозволить країні піднятися у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за компонентом “Отримання дозволів на будівництво”.

    Таку думку висловив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

    “Сьогодні розмір пайового внеску у розвитку інфраструктури розраховується на підставі загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта, яка визначається відповідно до будівельних норм, державних стандартів і правил. Для нежитлових будівель і споруд її граничний розмір складає 10%, для житла – 4%. Але по факту частка пайової участі в доходах місцевих бюджетів дуже мала (близько 1%) і на будівництво нових дитячих садків, шкіл та іншої інфраструктури із коштів пайового внеску ці кошти не витрачаються. Крім того, цільове призначення цих коштів ніким не контролюється, тому пайовий збір, по суті, став «легалізованим хабарем забудовників» і породжує високі корупційні ризики з боку органів місцевого самоврядування. Сьогодні регіони мають потужну фінансову підтримку в рамках децентралізації, і місцеві бюджети зростають. Тому пайова участь у тому вигляді, в якому вона є зараз, давно себе віджила і потребує відміни”, — зазначив він.

    За підрахунками експертів, повна відміна пайової участі по всій Україні буде сприяти покращенню інвестиційної привабливості та дозволить унеможливити корупційні прояви у будівництві і потрапити в ТОП-20 Doing Business за компонентом «Отримання дозволів на будівництво».

    Зараз Україна — одна з лідерів за темпами зростання у Doing Business серед 190 країн. У загальному рейтингу наша країна займає 71 сходинку. А за показником “Отримання дозволів на будівництво” за 2 роки ми покращили позицію з 140 на 30-те місце.

    За підрахунками експертів Світового банку, один пункт у загальному рейтингу Doing Business дає можливість додатково залучити близько $600 млн в економіку країни.

    Довідково:

    Doing Business характеризує стан інвестиційного клімату в 190 країнах світу. Це результат щорічного дослідження, що оцінює простоту ведення підприємницької діяльності. Світовий банк розраховує цей індекс з 2003 року за такими критеріями, як легкість відкриття нового бізнесу, отримання дозволів на будівництво, реєстрація власності, отримання позики, захист прав інвесторів, сплата податків тощо.

    2019_04_22_doing_business

    http://www.minregion.gov.ua

    Назад

    Президент України

    ВРУ

    КМУ

    Мінрегіон

    data

    economy

    academy

    teplo

    teplo

    teplo