Анонси

    ЧОДА

    ЧОР

    ЧМР


    Назад

    Проблема нестачі шкіл є в усіх обласних центрах України — Парцхаладзе

    «В Україні є 2 кардинально протилежні проблеми. У сільській місцевості – більшість шкіл є малокомплектними, з низьким рівнем освіти, де часто один вчитель викладає одразу декілька предметів. І 30% таких шкіл треба оптимізувати (саме тому з’явились опорні школи). У містах – катастрофічно не вистачає місць в школах та дитсадках, приблизно 50% з них переповнені (більше 27 дітей в класах), діти вчаться у 2 зміни (а буває, що і в 3!)» –  наголосив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

    Він відмітив позитив у зростанні темпів житлового будівництва в Україні, проте підкреслив важливість вирішення іншої проблеми – диспропорції між темпами будівництва житла та об’єктів соціальної інфраструктури: дитячих садків та шкіл.

    Мінрегіон проаналізував матеріали містобудівної документації на місцях. За результатами аналізу тенденція з нестачею шкіл та садків простежується  майже в усіх обласних центрах України. Найгірша ситуація – у Рівному, Чернігові, Луцьку, Тернополі та Києві. «Інформація для цього аналізу надавалася нам обласними адміністраціями і, на нашу думку, вона насправді є ще гіршою. І дані Інституту Освітньої Аналітики це підтвердили – аналіз закладів загальної середньої освіти показав, що проблема переповнених класів і шкіл з 2 змінами навчання існує в усіх обласних центрах України», – підкреслив заступник Міністра.

    Парцхаладзе навів приклади деяких новозбудованих житлових комплексів поблизу Києва та Одеси, в яких зовсім не дотримано вимоги чинних державних будівельних норм щодо потреби місць у дитсадках і школах та радіусу пішохідної доступності до них.

    Основними проблемами, які призвели до такої ситуації, Парцхаладзе назвав:

    • відсутність актуальної містобудівної документації та контролю відповідності детальних планів територій генпланам населених пунктів;
    • відсутність вільних ділянок для будівництва шкіл та садків при точковій забудові у центральних частинах міст та в умовах існуючих житлових масивів (до прикладу, норма розміру земельної ділянки для міської школи складає не менше 1,4 га);
    • видача містобудівних умов та обмежень з порушеннями – зловживання головних архітекторів міст – посадових осіб органів місцевого самоврядування, які часто видають МУО за старими містобудівними ДБН. Тоді як нові ДБН «Планування та забудова територій» діють вже з 1 вересня 2018 року.

    Мінрегіон розробив план заходів для вирішення цих проблем, який був представлений на Координаційній раді з питань впровадження реформ у сфері освіти. Деякі пункти з цього плану вже виконані.

    Назад

    Президент України

    ВРУ

    КМУ

    Мінрегіон

    data

    economy

    academy

    teplo

    teplo

    teplo