Анонси

    ЧОДА

    ЧОР

    ЧМР


    Назад

    В Україні завершується нормативне забезпечення формування новоутворених районів

    Відучора обласні та районні державні адміністрації можуть формувати свої підрозділи за новою структурою. Відповідне рішення ухвалено під час засідання Кабінету Міністрів України за ініціативи Міністерства розвитку громад та територій України. Прийнята постанова необхідна для реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

    — Оновлення структури місцевих державних адміністрацій – один з кроків, необхідних для втілення нових компетенцій органів місцевого самоврядування в межах децентралізації. Тож наразі завершуємо нормативне забезпечення формування новоутворених районів, – зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

    Затверджена Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18.04.2012 № 606». А саме, змінені Рекомендаційні переліки структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій.

    Склад місцевої державної адміністрації формують її апарат та структурні підрозділи, згруповані за двома напрямками: здійснення виконавчої влади і забезпечення взаємодії та здійснення окремих повноважень органів місцевого самоврядування. Також в МДА мають працювати Служба у справах дітей та архівний підрозділ.

    Важлива зміна – до переліку включений підрозділ з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, як продовження руху в напрямку цифрового суспільства.

    Нагадаємо, що минулого тижня Уряд затвердив документи, за якими в Україні розпочався процес реорганізації та утворення районних державних адміністрацій. Зокрема, ухвалено Порядок, що врегульовує цей процес, у тому числі передачу майна та обов’язків РДА, що припинили роботу у ході децентралізації.

    У результаті децентралізації влади в Україні створено 1469 територіальних громад замість 11,5 тисячі і утворено 136 районів замість 490. Разом із скороченням кількості районів має відбутись і скорочення кількості районних державних адміністрацій.

    Донедавна порядок утворення та ліквідації районних державних адміністрацій не було визначено законодавством, а отже, не було правових підстав для проведення їх реорганізації. Шостого грудня поточного року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій», який дозволить привести їх систему у відповідність до нового адмінтерустрою.

    Передбачається, що 320 районних державних адміністрацій буде реорганізовано через приєднання до 100 РДА в адміністративних центрах нових районів, а ще із 40 в нових районах будуть утворені 13 райдержадміністрацій, де їх раніше не було.

    Процес реорганізації РДА координуватиме обласна державна адміністрація. Голова ОДА має протягом 20 днів утворити комісії з реорганізації та затвердити їх персональний склад.

    Комісії, зокрема, відповідатимуть за державну реєстрацію нових РДА та реорганізацію старих, інвентаризацію та передачу майна, складання та подання фінансової та бухгалтерської звітності, переведення працівників.

    Також Уряд затвердив постанову, розроблену Мінфіном, щодо граничної чисельності працівників ОДА та РДА.

    За повідомленнями Урядового порталу.

    Назад

    Президент України

    ВРУ

    КМУ

    Мінрегіон

    data

    economy

    academy

    teplo

    teplo

    teplo