Анонси

    ЧОДА

    ЧОР

    ЧМР


    Назад

    Голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко про підсумки року

    У 2020 було багато зроблено і є що розказати за підсумками року.

    Перш за все – боротьба з епідемією коронавірусної інфекції. Ситуація була критичною навіть для медичних систем країн з розвиненою економікою. Але попри труднощі, в області, як і в цілому в державі, створено мережу медичних закладів, які надають допомогу хворим, затверджено маршрути пацієнтів, які корегуються при високій завантаженості ліжкового фонду.

    Для госпіталізації хворих на COVID-19 визначені 18 закладів охорони здоров’я, в яких передбачено 1526 ліжок, з них 925 ліжок забезпечено подачею кисню. За дев’ять місяців 2020 року на покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я області спрямовано  271,389 млн грн. На реалізацію проєктів з реконструкції, капітального ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я передбачено та профінансовано 72 млн грн.

    Вже наприкінці року ми отримали від Уряду субвенцію 57,8 мільйона гривень на придбання для опорних лікарень рентгенологічного та ультразвукового діагностичного обладнання. Завдяки скоординованим діям вдалося до 24 грудня укласти договори на придбання сучасного високоякісного обладнання від найкращих світових виробників, 28 грудня оплатити його.

    У 2020 році відремонтовано понад 111 кілометрів доріг загального користування місцевого значення та комунальних вулиць і доріг у населених пунктах. Введено в експлуатацію 13 амбулаторій, один об’єкт завершений, готуються документи для введення в його експлуатацію, завершено капітальний ремонт двох амбулаторій.

    За цей рік створено додатково 372 місця у закладах дошкільної освіти. Підвезення учнів з віддалених сіл до місць навчання забезпечене на 100 відсотків - протягом року придбано 16 шкільних автобусів.

    2020 рік став ключовим в реформуванні адміністративно-територіального устрою. В нашій області утворено 57 громад. В жовтні відбулися вибори на новій територіальній основі, обрано голів громад та депутатів місцевих рад.

    В економіку області за 9 місяців вкладено 3,64 млрд грн капітальних інвестицій. За підсумками 10 місяців 2020 року обсяг загальнообласного експорту товарів зріс на 2,3% до 652,5 тис. дол. США. Досягнуто найбільшого за роки незалежності України розміру позитивного сальдо зовнішньої торгівлі товарами в області - 362,7 млн дол. США.

    Створенню нового бізнесу та розширенню вже наявного сприяє реалізація Державної програми доступного кредитування «5-7-9%». Підприємцями області на початок грудня укладено понад 220 договорів в рамках цієї програми на загальну суму понад 660 млн грн.

    Завдяки ініціативі Президента, підприємці області зможуть отримати, на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, одноразову матеріальну допомогу 8 тис. грн. Станом на 23 грудня від Чернігівської області подано 5260 таких заяв від фізичних осіб-підприємців та 3279 - від найманих працівників.

    Аграрії Чернігівщини вдруге поспіль перетнули п’ятимільйонний рубіж із вирощування зернових та зернобобових культур. У 2020 році обсяг підтримки з Державного бюджету аграріям Чернігівської області склав майже 125 мільйонів гривень.

    У рамках Програми охорони навколишнього природного середовища у 2020 році здійснено тампонаж 13 недіючих безхазяйних артезіанських свердловин, розроблені та відкориговані 30 паспортів водних об’єктів, облаштовано 3 суспільні криниці та 1 природне джерело. За кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища облаштовано 4 сміттєзвалища. Створено 5 нових об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення.

    У конкурсі проєктів регіонального розвитку ми посіли перше місце за кількістю проєктів-переможців. З 56 проєктів, які перемогли, шість наші, на загальну суму 76,2 млн грн, з яких 56,5 млн грн – кошти державного бюджету. Кожен п’ятий проєкт, поданий від Чернігівської області, потрапив до числа переможців.
    ___

    За підсумками цього року очевидно — у розвитку нашої області є позитивна динаміка. У Чернігівщини достатній потенціал для того, щоб стати одним за найкращих регіонів України за якістю життя.

    Способи яким можна зробити наш край успішним не є секретом. Навколо нас не бракує успішних країн. Здається достатньо позичати у них успішний досвід та перейняти найкращі практики.

    Але ніякі найдосконаліші практики не будуть працювати без однієї ключової складової. Вона називається взаємоповага. Аграрії та промисловці повинні поважати екологів, правоохоронці та контролери повинні поважати платників податків, депутати повинні поважати людей, які їх обрали, підприємці повинні поважати людей, яких вони наймають і так далі.

    Взаємоповага дуже просте слово, складність у тому що вона не виникає у суспільстві просто за бажанням або за домовленістю. Взаємоповагу у суспільстві слід вирощувати. Вона вимагає культури, вихованості, почуття власної гідності. Взаємоповаги не буде у суспільстві вибудованому на «блатних» поняттях, або на страху, або на жадібності.

    Взаємоповаги не буде у байдужому суспільстві. Коли ви не йдете на вибори мотивуючи це тим що немає достойних кандидатів, то будьте впевненні - перемогу у підсумку здобуде якійсь дрібний біс, найгірший варіант з можливих. Ви повинні виборювати своє майбутнє. Так ви посієте взаємоповагу. Так ви закладете основу гідного життя для себе та своїх дітей.

    Впевнена, що ми зможемо зробити разом кроки, які допоможуть відбутися свідомому суспільству та зроблять у підсумку Чернігівщину розвиненим та привабливим краєм.

    З прийдешнім Новим Роком вас!

    Голова Чернігівської облдержадміністрації Анна Коваленко

    Назад

    Президент України

    ВРУ

    КМУ

    Мінрегіон

    data

    economy

    academy

    teplo

    teplo

    teplo