Анонси

    ЧОДА

    ЧОР

    ЧМР


    Назад

    Прозора система та потужний антикорупційний ефект: результати цифровізації будівництва у 2023 році

    Будівельна сфера тривалий час була однією з найбільш корумпованих галузей у країні. Українці роками не могли отримати дозволи на будівництво — паперові документи губили, підроблювали чи гальмували їх розгляд заради хабарів. Запуск Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) кардинально змінив галузь. 

    Тепер уся будівельна документація створюється виключно в е-системі. Усі процеси відбуваються онлайн, а кожна дія фіксується. Тож якщо хтось пробує шахраювати, це одразу видно в системі. 

    Крім того, зараз 100% будівельних послуг доступні онлайн на порталі Дія. Українці можуть отримати всі необхідні документи для зведення будинку без візитів у держоргани. За рік такими сервісами скористалися понад 48 тисяч громадян. Ще більш ніж 109 тисяч разів одержали будівельні послуги в ЦНАПах.

    Загалом за 2023 рік:

    • у ЄДЕССБ почали працювати понад 29,6 тисяч професійних користувачів: архітектори, інженери-проєктувальники та працівники органів архітектурно-будівельного контролю;
    • у системі зареєстрували понад 705 тисяч технічних інвентаризацій, 132 тисячі дозвільних документів і майже 40 тисяч проєктної документації;
    • ЄДЕССБ видала більш ніж 33,7 тисяч будівельних паспортів та 19,8 тисяч містобудівних умов і обмежень;
    • працівники підтримки системи надали понад 200 тисяч консультацій.

    Крім того, у 2023 році на порталі ЄДЕССБ оновили функціонал публікації відомостей про кошторис об’єктів, які зводять за державні чи публічні кошти. А саме додали можливість завантажити файли з деталізованими даними. Завдяки цьому кожен може дізнатися вартість видів робіт та матеріалів та проконтролювати витрату публічних коштів. Це ще один крок до повної прозорості в будівельній сфері. 

    На порталі ЄДЕССБ також додали можливість переглянути відомості про спеціальне майнове право. Це дало змогу кожному користувачу системи перевірити майбутні обʼєкти нерухомості та дізнатися всю необхідну інформацію про їх будівництво. 

    Портал ЄДЕССБ став основним інструментом громадського контролю за забудовою. Ним користуються журналісти, громадські активісти та громадяни, які хочуть знайти інформацію про конкретне будівництво чи плани забудови в їхніх містах. Загалом портал відвідали 1,6 млн людей. 

    Єдина державна електронна система у сфері будівництва створена у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури й Міністерства цифрової трансформації за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

    За інформацією Міністерства цифрової трансформації України

    Назад

    Президент України

    ВРУ

    КМУ

    Мінрегіон

    data

    economy

    academy

    teplo

    teplo

    teplo