Анонси

    ЧОДА

    ЧОР

    ЧМР


    Назад

    Навички психологічної допомоги собі та іншим – важливий аспект підтримки ментального здоров’я

    Отримати базові навички стресостійкості та першої психологічної допомоги, а також ознайомитись з результатами реалізації на Чернігівщині Всеукраїнської  програми ментального здоров’я «Ти як?» мали можливість сьогодні під час тренінгу представники апарату та структурних підрозділів ОДА,  територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади та низки комунальних закладів — зокрема, відповідальні за комунікації з медіа.

    «Хотілося, щоб ви також відчули себе не лише надавачами, а й отримувачами послуг. Коли людина добре почувається, вона більш ефективна та відкрита до інших. Тому важливо починати з себе та піклуватися про власне ментальне здоров’я. Крім того, кожен з нас може стати амбасадором програми і дати іншим розуміння, що звертатися за допомогою нормально», – зауважила радниця голови ОДА, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» в області Інна Чистенко.

     

    «Майже рік тому ми говорили про започаткування програми, проблематику, подальші шляхи реалізації. За цей час питання ментального здоров’я  увійшло в життя кожного структурного підрозділу облдержадміністрації. Кожен з нас важливий і необхідно створити єдину площину для того, щоб ми могли допомогти собі та іншим», – зазначила заступниця голови ОДА Жанна Шерстюк та розповіла про результати реалізації програми ментального здоров’я в регіоні.
     
     

    Чернігівщина посідає третє місце серед регіонів України за кількістю сімейних лікарів, які пройшли навчання за програмою mhGAP (глобальна програма ВООЗ, під час якої навчають надавати допомогу особам із поширеними психічними розладами). Цього вдалося досягти завдяки підтримці неурядового громадського сектору.

    Ще одним важливим напрямом є ресоціалізація та адаптація ветеранів до цивільного життя. Наразі в області активно впроваджується проєкт «Відновлення», де ветерани та члени їх родин можуть отримати психологічну, соціальну, юридичну допомогу. А також завдяки проєкту бізнес-інкубатор, який реалізується Агенцією регіонального розвитку у партнерстві з ГО «Ветеранський простір України «Серцевір», ветерани та члени їх родин дізнаються, як відкрити власну справу.

    Питання взаємодії з ветеранами та військовими — вкрай актуальне. Під час тренінгу учасники дізнались про основні правила спілкування з ними.

    Іншим значним досягненням став розроблений минулого року сервіс «Швидкодопомога» та протокол міжвідомчого перенаправлення. Тепер надавачі соціально-психологічних послуг можуть у разі необхідності спрямувати клієнта до іншого потрібного спеціаліста поблизу.

    Розповіла заступниця голови ОДА і про плани на наступний рік.

    «Всі започатковані кейси ми продовжуємо і посилюємо новими програмами та проєктами. На завершальному етапі обласна програма ментального здоров’я. Це концептуально єдиний документ, який дозволить скоординовано працювати у даному напрямі», – зазначила Жанна Шерстюк.

     Крім того, у планах – створення ветеранських хабів та проєкту «Відновлення» в територіальних громадах,  реалізація проєкту «Здоровий спосіб життя» у закладах освіти, а також продовження навчання медичних працівників навичкам психологічної допомоги.

    Під час заходу Інна Чистенко презентувала учасникам «Довідник безбар’єрності», який можна використовувати в професійній діяльності. А психологи ДСНС навчили базовим навичкам першої психологічної допомоги собі та іншим під час надзвичайних ситуацій.

    Корисні посилання:

     
     
     
     
    За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій
    з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

    Назад

    Президент України

    ВРУ

    КМУ

    Мінрегіон

    data

    economy

    academy

    teplo

    teplo

    teplo