Анонси

    ЧОДА

    ЧОР

    ЧМР


    Назад

    Майже 40 тонн небезпечних речовин вивезено з території 10 громад Чернігівщини: підсумки минулого року

    Протягом 2023 року на Чернігівщині з ініціативи Чернігівської ОВА, обласної та місцевих рад тривали роботи зі збору та вивезення на утилізацію безхазяйних, непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР).

    Загалом, на початок 2023 року в області обліковувалось близько 234 тонн таких речовин. Непридатні та заборонені до використання пестициди зберігалися на 47 складах, стан яких –– незадовільний.

    У рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки проведено необхідні природоохоронні заходи. На роботи зі збору та вивезення ХЗЗР обласний фонд витратив близько двох мільйонів гривень, ще стільки ж коштів виділили громади регіону, на території яких розташовані склади з отрутою.

    Таким чином, повністю ліквідована загроза забруднення довкілля небезпечними речовинами на території Бахмацької та Сновської ТГ. Також вивезені пестициди з 2 складів Семенівської міської громади, ще 2 розміщені в зоні постійних обстрілів, тому нема можливості провести там ліквідаційні роботи. Крім того, повністю очищено територію 2 складів у Варвинській селищній громаді та по одному – у Срібнянській, Новобілоуській і Ріпкинській. 

    Якщо загалом, то в області за результатами цьогорічної комплексної інвентаризації залишається ще 39 складів, де за попередніми підрахунками, зберігається понад 220 тонн безхазяйних та заборонених до використання пестицидів.

    Тому цьогоріч продовжуватимуть роботи з ліквідації загрози забруднення довкілля безхазяйними, забороненими до використання ХЗЗР. У планах – вивезти майже 65 тонн отруйних речовин з території 10 громад (Варвинська, Макіївська, Новобілоуська, Носівська, Ріпкинська, Сосницька, Срібнянська, Сухополов’янська, Холминська, Яблунівська).

    «З Фонду на ці роботи виділено понад 3,5 мільйонів гривень, з місцевих бюджетів громад – близько 2,7 мільйонів», – каже директорка Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Наталія Грудницька.

    За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів ОДА 

    Назад

    Президент України

    ВРУ

    КМУ

    Мінрегіон

    data

    economy

    academy

    teplo

    teplo

    teplo