Анонси

    ЧОДА

    ЧОР

    ЧМР


    Назад

    Європейська інтеграція - кроки до успіху

    Що таке євроінтеграція? За якими показниками визначити рівень інтеграційних процесів у регіонах? Яка динаміка впровадження найкращих  європейських практик у 9 різних сферах, що варіюються від економіки до освіти та культури, від інфраструктури до гендерної рівності? Які регіони України лідирують за кількісними та якісними показниками? Яка користь громадам від запровадження євроінтеграційних процесів?

    На всі ці питання можна знайти відповідь у третьому виданні дослідження «Євромапа», виданого Центром «Нова Європа» з метою оцінювання рівня євроінтеграційних досягнень у різних областях України.

    «Євромапа» - унікальне дослідження у вигляді рейтингу європейської інтеграції областей України. Ініціатива отримала схвальні відгуки від Кабінету Міністрів України. Зокрема Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина наголосила під час презентації 19 жовтня 2021 року, що «Євромапа» лягла в основу підготовки нового законодавства, покликаного стимулювати євроінтеграційний розвиток регіонів.

    Для дослідження «Євромапа-3. Рейтинг європейської інтеграції областей України» були обрані дев’ять сфер:

    1. Економічна інтеграція.
    2. Інфраструктура.
    3. Локальна демократія та підзвітність.
    4. Освітня, наукова, культурна інтеграція.
    5. Охорона здоров’я.
    6. Енергетична та екологічна політика.
    7. Ґендерна рівність.
    8. Комунікація євроінтеграції.
    9. Ширше партнерство.

     Вибір таких секторів був обумовлений тим, що європейська інтеграція — це не лише про торгівлю та інвестиції, але й відкритість влади, ґендерну рівність, освітні можливості, належну комунікацію процесу євроінтеграції тощо.

    Оцінювання здійснювалося методом пропорційного рейтингування — від кращого досягнення індикатора до гіршого — з застосуванням відповідного кроку. Детальний опис обчислення наведено поряд із таблицею до кожного індикатору. Рейтинг складається за загальною сумою балів, набраною областями та містом Київ за всіма індикаторами.

    Дослідження «Євроуспіхи українських регіонів»стало свого роду продовженням масштабного проєкту Центру «Нова Європа» «Євромапа», що мало на меті дослідити найбільш показові приклади вдалої євроінтеграції та стимулювати локальних можновладців надалі досліджувати це питання.

    У цьому дослідженні здійснено оцінку поступу регіонів за майже 50 різними індикаторами. Збір даних відбувався шляхом комунікації з обласними державними адміністраціями (ОДА), яким надсилався відповідний запит.

    Результати досліджень будуть корисні органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, інститутам громадянського суспільства, які працюють  тематикою євроінтеграційних процесів в Україні.

    Упродовж останніх років Центр «Нова Європа» організував серію масштабних обговорень євроінтеграції в обласних центрах, провів десятки інтерв’ю з місцевими політиками, науковцями, журналістами, громадськими діячами. На основі цих напрацювань разом із  партнерами в регіонах «Нова Європа» підготувала низку рекомендацій «Від села до Брюсселя: що може зробити громада для успішної євроінтеграції»,  які можуть стати в пригоді представникам органів місцевої влади — усім тим, хто б хотів зробити Україну ближчою до ЄС, а ЄС зрозумілішим для всіх українців.

    Назад

    Президент України

    ВРУ

    КМУ

    Мінрегіон

    data

    economy

    academy

    teplo

    teplo

    teplo