Анонси

    ЧОДА

    ЧОР

    ЧМР


    Назад

    Наталія Козловська: Безпека, енергоефективність, інклюзія та масштабна цифровізація – основа змін у сфері будівництва

    Безпека, енергоефективність, інклюзія та масштабна цифровізація – це основа змін, які наразі впроваджуються Мінрегіоном у галузі будівництва. Зокрема, міністерство комплексно оновлює нормативну базу. На цьому наголосила заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.

    «Завдяки рекордному фінансуванню з держбюджету, цьогоріч Мінрегіон розпочав комплексне оновлення державних будівельних норм. Наразі вже актуалізовано 30 ДБН, що становить майже третину від чинних на сьогодні державних норм. Загалом, за умови відповідного щорічного фінансування, заплановано повністю оновити державні будівельні норми до 2025 року», – зазначила Наталія Козловська.

    Також міністерство працює над оновленням національних стандартів у будівництві. Відтак вже розроблено 132 стандарти, які відповідають сучасним вимогам, зокрема, щодо інклюзії та енергоефективності у будівництві. Планується, що вони мають бути затверджені Національним органом стандартизації у 2022 році.

    Крім того, заступниця Міністра зазначила, що цього року зроблено важливі кроки у напрямку впровадження інноваційних та прогресивних технологій у будівництві, зокрема, інформаційного моделювання (ВІМ-технологій).

    «Застосування BIM-технологій – один з інструментів комплексної цифрової трансформації всієї будівельної галузі. Наразі Мінрегіон працює над створенням необхідного законодавства та нормативної бази для застосування цих технологій протягом усього життєвого циклу об’єктів будівництва. Вже затверджено концепцію впровадження ВІМ до 2025 року та План заходів з її реалізації. Також Мінрегіоном розроблено законопроєкт, що покликаний створити врівноважену систему, яка дозволить всім учасникам будівельного ринку використовувати інструменти BIM. Документ вже зареєстрований у Верховній Раді України і сподіваємось на його прийняття наступного року», – наголосила Наталія Козловська.

    Серед інших напрямків роботи  у 2021 році заступниця Міністра назвала імплементацію у вітчизняне законодавство 305 Регламенту ЄС щодо якості будівельної продукції, а також оновлення кошторисних норм у будівництві.

    Зазначимо, що також цього року Мінрегіон за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH розпочав оцифрування текстів державних будівельних норм для розміщення у Єдині державній електронній системі у будівництві. На сьогодні це близько 170 документів (державних будівельних норм та змін до них).

    Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов повідомив, що розвиток безбар’єрного громадського простору – незмінний пріоритет Мінрегіону.

    Джерело: Міністерство розвитку громад та територій України

    Назад

    Президент України

    ВРУ

    КМУ

    Мінрегіон

    data

    economy

    academy

    teplo

    teplo

    teplo