Анонси

    ЧОДА

    ЧОР

    ЧМР


    Назад

    Прем’єр-міністр провів нараду щодо швидкого відновлення у Житомирській, Київській, Сумській та Чернігівській областях

    Під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулася селекторна нарада з начальниками Житомирської, Київської, Сумської та Чернігівської обласних військових адміністрацій щодо реалізації в регіонах проєктів швидкого відновлення України.

    На нараді також були присутні Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр — Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, Міністр енергетики Герман Галущенко, Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, очільник Агентства відновлення та інфраструктурних проєктів Мустафа Найєм, представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства соціальної політики, Міністерства фінансів, Голова ДСНС та інші.

    Прем’єр-міністр заслухав інформацію очільників ОВА щодо проєктів відновлення житла та критичної інфраструктури.

    Як повідомив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус, в області вже вдалося відновити більше 2500 будинків з майже 8700. Також уже готова — або принаймні профінансована — проєктно-кошторисна документація на частину житлових багатоповерхових будинків та  половину освітніх об'єктів.

    За словами В’ячеслава Чауса, наразі суттєво ускладнює хід відновлення відсутність ПКД на ремонт пошкоджених приватних будинків. Що ж стосується донорів — вони зосереджуються на відновленні будинків з легким та середнім ступенями пошкоджень, а для відновлення житлових будинків, які значно постраждали або повністю зруйновані, джерела не визначені.

    «Ми багато зусиль приділяємо роботі з партнерами, аби залучити всі можливі інструменти для відновлення України. Попередньо напрацьований драфт Плану відновлення. Закликаю долучитися регіони, щоб ми отримали якісний план для подальшої роботи над його реалізацією»— зазначив Денис Шмигаль.

    Як поінформував Віце-прем’єр-міністр Олександр Кубраков, зараз напрацьовується механізм онлайн-виплат для людей, які потребують незначного ремонту житла, пошкодженого внаслідок російської агресії. Наступний блок відновлення — це капітальний ремонт будинків, який потребує залученості ОВА та розробки проєктно-кошторисної документації. І третій блок — компенсація за втрачене житло. Очікується ухвалення відповідного законодавства, після чого комісії на місцях будуть верифіковувати збитки.

    Прем’єр-міністр зі свого боку наголосив, що питання відшкодування за житло є дуже актуальним для людей.

    «Є величезний запит суспільства. У бюджеті уже є 17 млрд грн конфіскованих російських активів. Ми заклали 35,5 млрд від доходів Нацбанку у відповідний фонд відновлення. І маємо 1,5 млрд доларів від США на пріоритетне відновлення житла та критичної інфраструктури. Треба починати роботу невідкладно», — підкреслив Глава Уряду.

    Учасники наради також заслухали Міністра енергетики Германа Галущенка щодо ситуації з електропостачанням. За його словами, вже розпочата робота з будівництва нової розосередженої теплової генерації, що дозволить до кінця року отримати додаткову потужність.

    Очільник Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури  Мустафа Найєм поінформував, що розгортання й оснащення Пунктів незламності у Житомирській, Київській, Сумській та Чернігівській областях відбувається згідно з планом. Продовжується забезпечення пунктів генераторами та старлінками.

    Денис Шмигаль наголосив, що Пункти незламності, де бракує необхідних речей, не можна зараховувати до категорії «відкритих». Він дав доручення начальникам ОВА підготувати перелік щодо потрібної кількості старлінків і генераторів, щоб забезпечити ними кожен Пункт незламності.

    Також Прем’єр-міністр доручив начальникам ОВА у координації з Агентством відновлення та інфраструктурних проєктів розробити проєктно-кошторисні документації для капітального ремонту пошкодженого житла та критичної інфраструктури.

    Представники міністерств та очільники ОВА також доповіли Главі Уряду інформацію щодо функціонування в умовах воєнного стану закладів освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення та стану готовності захисних споруд цивільного захисту в регіонах, поводження з побутовими та іншими відходами, а також з будівельними відходами, що утворились в умовах ведення воєнних дій.

    За матеріалами Департаменту комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України

    Назад

    Президент України

    ВРУ

    КМУ

    Мінрегіон

    data

    economy

    academy

    teplo

    teplo

    teplo