Анонси

    ЧОДА

    ЧОР

    ЧМР


    Назад

    Ми на крок ближче до практичного застосування світових стандартів ціноутворення

    Разом з ЄБРР змінюємо неповоротку та забюрократизовану пострадянську систему ціноутворення. Для цього Агентство відновлення імплементує CESMM – Стандартизовані методи вимірювання в цивільній інженерії.

    CESMM (Civil Engineering Standard Method of Measurement) – методика вимірювання цивільного будівництва, яка добре зарекомендувала себе протягом більш ніж 40 років на будівельних проєктах у всьому світі. Це стандарт для підготовки кошторисів на основі реальних і достовірних даних для будівельних робіт і конкурсних процедур.

    Напередодні команда ДП «ДерждорНДІ» придбала ліцензовану версію CESMM та поширила її офіційний переклад серед 37 підприємств та організацій, які входять до сфери управління Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України.

    Вже почали тренінги для фахівців галузі щодо особливостей складання відомостей обсягів робіт (BoQ) із використанням міжнародної системи вимірювання CESMM.

    ◾ Чому це має значення?

    Кошторис – базовий документ у будівництві. Без нього закупівлі та здача робіт неможливі. Саме читаючи кошторис підрядники визначаються, чи зможуть вони виконати необхідні замовнику роботи вчасно і без збитків.

    Україна успадкувала радянську систему ціноутворення, яка ґрунтувалася на примарних людино/годинах – неіснуючій одиниці вимірювання і ринковій економіці.

    Для українських компаній обліковувати роботи в людино-годинах – неефективна трата часу, паперу та поле для маніпуляцій. Для міжнародних компаній – глуха стіна на шляху до інтеграції в український ринок.

    ◾ Що дасть реформування ціноутворення?

    Міжнародна система вимірювання обсягів робіт CESMM є прозорою та зрозумілою для потенційних донорів та міжнародних компаній. CESMM дає загальновизнану методологію підготовки укрупнених показників, після розробки яких відстежується лише ринкова вартість складових показника та необхідні часові норми.

    Методика враховує сучасні методи будівництва і використовується в різних міжнародно-визнаних формах контрактних документів, у тому числі: NEC, FIDIC та ICC. Невіддільною частиною наведених форм контрактів є відомість обсягів робіт та специфікації (відправна точка для формування вартості робіт).

    CESMM до війни широко використовувався на той час Укравтодором при реалізації інфраструктурних проєктів, які фінансувалися Міжнародними фінансовими організаціями (МФО). Він дозволяє суттєво скоротити час при підготовці проєктної документації, а також є зрозумілою моделлю для міжнародних будівельних компаній та призводить до економії фінансових ресурсів, забезпечуючи якість робіт.

    Без застосування CESMM післявоєнна відбудова не просто буде повільною. Вона застрягне на етапі пояснення потенційним донорам, як ми рахуємо вартість відновлення будинку, мосту чи аеропорту людино-годинами.

    За інформацією Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України 

    Назад

    Президент України

    ВРУ

    КМУ

    Мінрегіон

    data

    economy

    academy

    teplo

    teplo

    teplo