Анонси

    ЧОДА

    ЧОР

    ЧМР


    Назад

    Як працює програма ментального здоров’я «Ти як?» на Чернігівщині

    Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» ініційована першою леді Оленою Зеленською та покликана покращити надання соціально-психологічної послуги населенню і посилити навички самодопомоги.

    Про перші підсумки реалізації програми на Чернігівщині розповіла радниця начальника Чернігівської ОВА психологиня Інна Чистенко в ефірі Українського Радіо «Чернігівська хвиля».

    Кожна область реалізує програму з урахуванням власних потреб та викликів. На Чернігівщині програма ментального здоров’я «Ти як?» активно запрацювала навесні цього року.

    «Наше завдання — зробити програму практичною та дієвою. Наразі відбувається етап дослідження психологічної просвіти і пошуку механізмів та шляхів надання якісної соціально-психологічної послуги людині там, де вона знаходиться», – зауважила Інна Чистенко.

    В області працюють потужні фахівці з надання психологічної допомоги, проте їх кількість недостатня. Тому важливо навчити населення елементарним навичкам самодопомоги.

    «Ментальне здоров’я – стан загального благополуччя, коли людина відчуває себе частиною спільноти і може бути корисна їй. Якщо людина емоційно благополучна, то вона може допомогти будувати ментальне здоров’я інших», – зазначила психологиня.

    Вона додала, що соціальні працівники та психологи пройшли навчання за програмою «Self-Help», яка навчає технікам самодопомоги. Також цю програму опанували студенти трьох вузів області, які долучились до мобільних бригад і надають допомогу населенню громад.

    Також значна кількість лікарів первинки на Чернігівщині пройшли навчання за програмою mhGAP  – це глобальна програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я шляхом залучення медпрацівників первинної ланки медичної допомоги до надання послуг пацієнтам із психічними розладами.

    Крім того, було проведено ряд зустрічей з представниками громадських організацій, структурних підрозділів ОВА та обласного центру зайнятості з метою обговорення варіантів підтримки ветеранів. Для них центр зайнятості пропонує можливості розвитку бізнесу та професійного навчання.

    «Система, яка наразі вибудовується, та посилення взаємодії між всіма надавачами послуг забезпечить належний рівень їх надання. Цінним також є реалізація програми ментального здоров’я в громадах і розуміння того, що кожен фахівець може до неї долучитись», – підсумувала радниця начальника ОВА.

    За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій
    з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

    Назад

    Президент України

    ВРУ

    КМУ

    Мінрегіон

    data

    economy

    academy

    teplo

    teplo

    teplo